Domowy chleb- przepis zredagowany:)
Gdy mój mąż zobaczył przepis który opublikowałam
wcześniej stwierdził że zniechęca go samo patrzenie. Wiec zredagowałam
przepis:)
Przepis na 3 spore keksówki (ok.3 kg
chleba):
1) Dzień wcześniej (wieczorem) do dużej plastikowej miski
dodajemy:
- 12 łyżek zakwasu żytniego
- 3 szkl. wody
- 6 szkl. mąki żytniej 720, tzw.
chlebowej
2) Następnego dnia (rano):
Ujmujemy 12 łyżek zakwasu i wstawiamy do lodówki.
Do zaczynu dodajemy:
- 4 łyżeczki czubate soli,
- 3 szkl. wody
- 6 szkl. mąki żytniej 720 (1kg)
- ziarna i dodatki np. ziarenka
słonecznik, pestki dyni, płatki owsiane, siemię lniane, chia, wiórkami
kokosowe i suszone pomidory.
Mieszamy wszystko do połączenia składników. Nie
wyrabiamy ciasta z mąki żytniej!
Foremki smarujemy masłem i rozdzielamy
ciasto do foremek.
Wierzch wyrównujemy.
Wstawiam foremki do zimnego piekarnika na kilka godzin. Aż wyrosną.
3) Pieczenie (wieczorem):
Wyjmujemy chleb z piekarnika gdzie sobie
rósł (powinien zajmować już całą foremkę) i piekarnik nagrzewamy do 230 stopni
C. Pieczemy na niższej półce w piekarniku.
- Najpierw pieczemy 8-10 min w
230 C z termoobiegiem (jeśli bez termoobiegu w 250)
- Dalej zmniejszamy temperaturę
do 210 C i wyłączamy termoobieg i pieczemy w tej temperaturze przez 20
min.
- Następnie zmniejszamy temp. do
190 C i pieczemy przez 40 min.
Upieczony chleb przed wyjęciem z foremek
smarujemy pędzelkiem z wodą i wyjmujemy od razu z foremek. Nie
zostawiamy chleba w foremce!
Zostawiamy do wystygnięcia, najlepiej na
jakiejś "kratce".
Gdy mój mąż zobaczył przepis który opublikowałam
wcześniej stwierdził że zniechęca go samo patrzenie. Wiec zredagowałam
przepis:)
Przepis na 3 spore keksówki (ok.3 kg
chleba):
1) Dzień wcześniej (wieczorem) do dużej plastikowej miski dodajemy:
- 12 łyżek zakwasu żytniego
- 3 szkl. wody
- 6 szkl. mąki żytniej 720, tzw. chlebowej
2) Następnego dnia (rano):
Ujmujemy 12 łyżek zakwasu i wstawiamy do lodówki.
Do zaczynu dodajemy:
- 4 łyżeczki czubate soli,
- 3 szkl. wody
- 6 szkl. mąki żytniej 720 (1kg)
- ziarna i dodatki np. ziarenka
słonecznik, pestki dyni, płatki owsiane, siemię lniane, chia, wiórkami
kokosowe i suszone pomidory.
Mieszamy wszystko do połączenia składników. Nie
wyrabiamy ciasta z mąki żytniej!
Foremki smarujemy masłem i rozdzielamy
ciasto do foremek.
Wierzch wyrównujemy.
Wstawiam foremki do zimnego piekarnika na kilka godzin. Aż wyrosną.
3) Pieczenie (wieczorem):
Wyjmujemy chleb z piekarnika gdzie sobie
rósł (powinien zajmować już całą foremkę) i piekarnik nagrzewamy do 230 stopni
C. Pieczemy na niższej półce w piekarniku.
- Najpierw pieczemy 8-10 min w
230 C z termoobiegiem (jeśli bez termoobiegu w 250)
- Dalej zmniejszamy temperaturę
do 210 C i wyłączamy termoobieg i pieczemy w tej temperaturze przez 20
min.
- Następnie zmniejszamy temp. do
190 C i pieczemy przez 40 min.
Upieczony chleb przed wyjęciem z foremek
smarujemy pędzelkiem z wodą i wyjmujemy od razu z foremek. Nie
zostawiamy chleba w foremce!
Zostawiamy do wystygnięcia, najlepiej na
jakiejś "kratce".
Komentarze
Prześlij komentarz