Domowy chleb- przepis zredagowany:)

Gdy mój mąż zobaczył przepis który opublikowałam wcześniej stwierdził że zniechęca go samo patrzenie. Wiec zredagowałam przepis:)
Przepis na 3 spore keksówki (ok.3 kg chleba):

1) Dzień wcześniej (wieczorem) do dużej plastikowej miski dodajemy:
  • 12 łyżek zakwasu żytniego 
  • 3 szkl. wody
  • 6 szkl. mąki żytniej 720, tzw. chlebowej

2) Następnego dnia (rano):

      Ujmujemy 12 łyżek zakwasu i wstawiamy do lodówki.

Do zaczynu dodajemy:
  • 4 łyżeczki czubate soli, 
  • 3 szkl. wody 
  • 6 szkl. mąki żytniej 720 (1kg)
  • ziarna i dodatki np. ziarenka słonecznik, pestki dyni, płatki owsiane, siemię lniane, chia, wiórkami kokosowe i suszone pomidory.
Mieszamy wszystko do połączenia składników. Nie wyrabiamy ciasta z mąki żytniej!
Foremki smarujemy masłem i rozdzielamy ciasto do foremek. 
Wierzch wyrównujemy. 
Wstawiam foremki do zimnego piekarnika na kilka godzin. Aż wyrosną.


3) Pieczenie (wieczorem):
Wyjmujemy chleb z piekarnika gdzie sobie rósł (powinien zajmować już całą foremkę) i piekarnik nagrzewamy do 230 stopni C. Pieczemy na niższej półce w piekarniku.
  • Najpierw pieczemy 8-10 min w 230 C z termoobiegiem (jeśli bez termoobiegu w 250)
  • Dalej zmniejszamy temperaturę do 210 C i wyłączamy termoobieg i pieczemy w tej temperaturze przez 20 min.
  • Następnie zmniejszamy temp. do 190 C i pieczemy przez 40 min. 
Upieczony chleb przed wyjęciem z foremek smarujemy pędzelkiem z wodą i wyjmujemy od razu z foremek. Nie zostawiamy chleba w foremce!
Zostawiamy do wystygnięcia, najlepiej na jakiejś "kratce". 


Komentarze

Popularne posty